Selasa, 15 Ogos 2017

PULMONARY EMBOLISM PEMBUNUH SENYAP

APA YANG IBU HAMIL & BERPANTANG PERLU TAHU. 

(yang bakal berpantang sendiri, PERLU BACA!)


Siapa tak terkesan bila membaca kisah sedih yang berlaku ke atas ibu yang meninggal dunia di sisi dua anaknya yang masing-masing berusia setahun lebih dan 48 hari. Tak dapat bayangkan bagaimana dua beradik tersebut menangis hingga hilang suara dan terdiam sendiri akibat terlalu kelaparan.

Yang bergelar ibu tentu sahaja akan mengalirkan air mata bila membaca kisah ini. Hasil bedah siasat dijalankan mengesahkan punca kematiannya disebabkan paru-paru berair dan masalah jantung.

Sebenarnya tak ramai ibu menyedari walaupun sudah selamat melahirkan bayi dan selesai menjalani tempoh berpantang tradisional iaitu 44 hari, ibu sudah bebas daripada sebarang masalah atau komplikasi penyakit.

Hakikatnya risiko komplikasi seperti penyakit darah beku dalam salur darah ke paru-paru atau nama saintifiknya pulmonary embolism yang boleh membawa maut kepada ibu tetap ada.

Jadi, ibu kena ambil tahu tentang hal ini dan segera bertindak jika ada tanda-tanda awal penyakit berbahaya ini.

Baca lebih lanjut penerangan tentang penyakit pulmonary embolism oleh Dr. Mardiana Kipli, Pakar Obsterik dan Ginekologi yang bertugas di Kuching dalam mmgazette.com

Penyakit pulmonary embolism (darah beku dalam saluran darah ke paru-paru) merupakan salah satu punca utama yang menyebabkan kematian ibu mengandung dan ketika tempoh berpantang iaitu 6 minggu selepas bersalin. Kejadian ini jarang berlaku namun, ianya boleh menyebabkan kematian mangsa secara mengejut.

Kebanyakkan kes, hanya dapat disahkan oleh pihak forensik ketika autopsi post-mortem. Ia merupakan salah satu punca utama yang menyumbang kepada statistik maternal mortality (kematian ibu mengandung dan semasa berpantang) selain daripada kejadian tumpah darah selepas bersalin dan penyakit darah tinggi. Oleh yang demikian, mengenali tanda-tanda awal gejala ini sangat penting sebagai langkah pencegahan sebelum keadaan menjadi lebih parah dan berakhir dengan kematian.

Darah wanita sewaktu mengandung adalah lebih pekat daripada biasa. Selain itu, bayi yang membesar dalam kandungan akan menghimpit saluran darah utama di dalam badan ibu mengandung menyebabkan aliran darah kurang lancar. Kebiasaannya, fenomena darah beku akan terbentuk di saluran darah kaki dahulu. Apabila darah beku berkumpul dengan lebih banyak dan besar di bahagian kaki, ianya akan menyebabkan penyakit deep vein thrombosis. Mangsa akan mengalami bengkak kaki secara tiba-tiba dan mengadu sakit pada betis ketika berjalan. Sekiranya masalah ini tidak diberi rawatan awal, darah beku pada saluran darah kaki ini akan pecah pada bila-bila masa dan menyebabkan saluran darah ke paru-paru tersumbat akibat darah beku ini yang dipanggil pulmonary embolism. Selain itu, terdapat juga beberapa kes di mana darah beku itu berasal daripada injap jantung yang dihidapi oleh pesakit-pesakit jantung.

“Dulu saya bersalin, ok jer. Tak ada pun apa-apa masalah. Kenapa kali ini doktor kata saya berisiko tinggi untuk mendapat penyakit ini?’

Siapa yang berisiko?

Semua wanita yang mengandung dan juga dalam tempoh berpantang adalah terdedah untuk mendapat penyakit pulmonary embolism kerana darah anda lebih pekat daripada biasa. Namun begitu, risiko anda untuk mendapat pulmonary embolism semasa mengandung menjadi lebih tinggi sekiranya anda:

* Berumur lebih daripada 35 tahun
* Mempunyai anak lebih daripada 2 orang
* Lumpuh dan tidak boleh bergerak terus melebihi 3 hari
* Berat melebihi 80kg atau BMI lebih 30kg/m2
* Menjalani pembedahan caesarean
* Menaiki penerbangan jarak jauh melebihi 4 jam
* Dehidrasi
* Pernah mendapat penyakit darah beku sebelum mengandung atau pada kandungan dahulu
* Tumpah darah semasa bersalin (melebihi 1 liter)
* Mendapat transfusi darah semasa mengandung atau selepas bersalin
* Penyakit yang menyebabkan kelikatan darah seperti thrombophilia, protein S deficiency, anti phospholipid syndrome
* Apa-apa pembedahan yang dilakukan sepanjang tempoh mengandung atau semasa berpantang. Contohnya pembedahan appendicitis, pembedahan untuk patah tulang atau apa-apa pembedahan yang dilakukan semasa bersalin atau selepas bersalin.
* Kandungan kembar
* Penyakit pre-eklampsia (darah tinggi yang menyebabkan air kencing mengeluarkan protein)

Setakat ini, sukar untuk meramalkan penyakit ini bila ianya akan berlaku. Selalunya tanda-tanda awal akan diambil ringan oleh mangsa. Sekiranya keadaan ini tidak dirujuk kepada doktor terdekat, majoriti mangsa sudahpun pengsan di rumah. Terdapat juga kes wanita datang ke hospital dalam keadaan koma atau tidak bernyawa lagi. Ini disebabkan darah beku yang pecah ini boleh menyumbat saluran darah paru-paru dengan cepat dan secara tiba-tiba. Akibatnya, mangsa akan berhenti bernafas dan jantung akan berhenti secara tiba-tiba.

Tanda-tanda awal adalah:

1. Kembang kaki dan sakit pada betis (kebiasaannya sebelah kaki sahaja)

2. Sukar untuk bernafas

3. Sakit dada

4. Batuk berdarah

5. Nadi sangat laju

Sekiranya anda mempunyai simptom sebegini, sila dapatkan pemeriksaan di hospital atau klinik berdekatan. Doktor akan menjalani pemeriksaan kepada anda untuk melihat sama-ada anda berisiko tinggi atau tidak untuk mendapat pulmonary embolism. Pemeriksaan lanjut seperti ECG (alat untuk memeriksa ritma jantung), X-ray, pemeriksaan darah atau pun CTPA (CT scan untuk melihat saluran darah ke paru-paru) mungkin perlu dilakukan segera. Sekiranya, semua keputusannya negative, barulah pihak doktor akan menarik masalah lega dan yakin bahawa anda mungkin mendapat simtom sebegini disebabkan penyakit lain.

Kalau berisiko apa patut buat?

‘Sekiranya saya tergolong dalam kumpulan berisiko tinggi, apakah yang patut saya lakukan untuk mengelakkan pulmonary embolism?’

Ada beberapa langkah yang boleh anda amalkan untuk mengelakkan penyakit darah beku pada saluran darah atau pulmonary embolism sekiranya anda tergolong dlm kumpulan berisiko tinggi:

Minum air yang banyak untuk mengelakkan dehidrasi

Aktif bergerak dan berjalan

Menggunakan thrombo embolic deterrent-TED stokin (stokin khas untuk mengelakkan pembentukan darah beku pada kaki) pada waktu malam atau semasa menaiki penerbangan jauh. (Selain itu, #StokinVken juga boleh digunakan untuk tujuan yang sama iaitu mengelakan pembentukan darah beku).

Ubat suntikan pencair darah. Sesetengah hospital akan memberi anda suntikan ini semasa mengandung atau selepas bersalin untuk tempoh masa tertentu dan perlu disuntik setiap hari. Suntikan ini terbukti berkesan untuk mencegah pembentukan darah beku dalam saluran darah. Sila rujuk kepada doktor sakit puan anda sekiranya ada berisiko tinggi dan memerlukan suntikan ini .

Kebanyak orang awam kurang mendapat pengetahuan mengenai masalah pulmonary embolism kerana kes ini jarang diumumkan di dalam surat khabar, berita atau media sosial. Ini merupakan faktor mengapa isu ini selalu dipandang ringan oleh orang ramai. Tetapi anda perlu ingat, kebanyakan mangsa menemui maut sebelum sempat sampai ke hospital.

Dengan itu, sekiranya ada berisiko tinggi untuk mendapat penyakit darah beku atau pulmonary embolism, sila rujuk kepada doktor anda dengan segera terutamanya jika ada mengalami simtom awal seperti dinyatakan di atas. Pencegahan awal lebih baik daripada penyesalan. Jangan biarkan ibu kepada anak anda pergi dan tak akan kembali lagi.

Sumber:
1) www.mmgazette.com
2) Hasnita PAMA, July 7 2017

*(Artikel ini dipetik sepenuhnya dari Majalah PAMA edisi July 2017. Kredit dan terima kasih saya ucapkan untuk perkongsian dari pihak PAMA. Namun, saya tambah dan olah sedikit untuk kesesuaian dengan Produk Vken. Harap Maklum.)

**Nota kaki:
Penggunaan stokin Vken khususnya dan produk-produk Vken yang lain amnya, in syaa Allah mampu membantu mengelakan ibu-ibu hamil dan berpantang dari masalah dan penyakit ini. Amalan memakai stokin bagi ibu-ibu yang berpantang sememangnya bersesuaian dengan fungsi produk. Jadi, daripada hanya menyarung stokin biasa yang hanya mampu mengelakan dari masuk angin, mengapa tidak mencuba stokin Vken yang berfungsi lebih dari itu..

Stokin Vken membantu ibu hamil dan berpantang dengan:
-melancarkan peredaran darah
-mengelakan pembentukan darah beku
-mencegah pembentukan urat simpul atau vena varikos
-membantu mempercepat dan melancarkan pengaliran darah nifas
-membekal oksigen dalam darah
-detoks dan membantu pembuangan air besar
-membekal tenaga dan kercergasan
-mengelakan lesu dan wajah pucat
-mengelakan badan masuk angin
-mengelakan lenguh dan kebas-kebas
-mencegah kekejangan otot
-memberi kehangatan pada tubuh badan
-mengelakan pitam
-juga boleh digunakan pada bayi yang perut kembung/perut masuk angin.
-mengeringkan selsema bayi

Stokin Vken, semestinya aksesori WAJIB ibu-ibu mengandung dan berpantang memilikinya untuk mempercepatkan pemulihan dan mengelakan pelbagai masalah dan penyakit di kemudian hari.
.
Pesanan ikhlas dari saya ibu beranak 3, JANGAN kita rosakan kegembiraan menimang cahaya mata baru dengan kesakitan akibat tidak menjaga kesihatan. Semoga dipermudahkan urusan ibu-ibu semua.
.
.
Nak dapatkan produk pada harga promosi??
Whatsapp SEKARANG!
Tak perlu save no, terus klik
-->> STOKIN VKEN
.
Atau
.
Call/sms/Whatsapp: 017-3738343, Syda
email: stokinajaib@gmail.com
Blog: www.stokinajaib.blogspot.com
Like: www.facebook.com/stokinajaib
Follow IG: syda_vken


(Senarai penuh harga asal produk, KLIK SINI)

#VenaVarikos #VericoseVein #DarahBeku #UratSimpul #PulmonaryEmbolism #IbuHamil #IbuBerpantang #hamil #pantang #TipsBerpantang #TipsHamil #StokinAjaib #StokinVken #StokinBerpantang #StokinKesihatan #Vken #WrisletVken #CapVken #KneepadVken

Ahad, 28 Mei 2017

PROMOSI! PROMOSI!! PROMOSI!!!
.
Ok, saya tak nak ckp banyak..πŸ™ŠπŸ™Š
.
Cuma nak bagi tahu, harga promosi kali ni memang MURAHHHH SANGAT.. πŸ“’πŸ“’πŸ“’
.
Nak lagi murah, beli dengan harga borong ok!
.
.
Yang lagi best, FREE Poslaju seluruh Malaysia tau! 🚚🚚🚚
.
So, jangan buang masa! Dapatkan stokin Vken anda hari ni dan jadikan hadiah untuk yang tersayang di bulan-bulan yang mulia ni.🎁🎁
.
Nak tahu harga atau nak buat oder senang je..
.
Whatsapp laju-laju dengan klik link di bawah⬇⬇
PROMOSI RAMADHAN
.
ATAU
.
Call/sms/Telegram : 017-3738343, Syda
Email: stokinajaib@gmail.com
Like: www.facebook.com/stokinajaib
Blog: www.stokinajaib.blogspot.com
IG : syda_vken

SELAMAT BERPUASA & SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI SEMUA ! 😘😘
.
#stokinvken #stokinajaib #stokinajaibvken #vken #vkenmurah #vkenori #vkenviral #produkvken #promosi #promosivken #promosiramadhan #promosiramadan #promosiraya2017 #promosiraya #promosisyawal #stokinrawatdarah #wrislet #wrisletvken #sarunglutut #sarunglututvken #kneepad #kneepadvken #capvken #vspine #bengkung #vkenseremban #vkenlabu #vkennegerisembilan #vkenshahalam #stokisvken
***Promosi ini hanya sah dengan belian melalui SAYA sahaja. Agen² lain tidak terlibat. Harap Maklum.


Utk membuat pembelian sila KLIK SINI 


TQ!

Isnin, 27 Mac 2017

SIHAT TANPA UBAT

BENCI MAKAN UBAT, CUBA SARUNG!
πŸ’ŠπŸ’‰πŸ’ŠπŸ’‰πŸ’ŠπŸ’‰πŸ’ŠπŸ’‰πŸ’ŠπŸ’‰πŸ’ŠπŸ’‰πŸ’ŠπŸ’‰πŸ’ŠπŸ’‰
.
Akhir-akhir ni, kecoh kes ubat-ubatan yang membahayakan atau memburukan lagi kesihatan.
.
Malah, ada yang mengancam nyawa!
.
Sedangkan tujuan kita makan ubat adalah untuk sembuh atau sedikit sebanyak beransur pulih serta mengurangkan kesakitan.
.
Banyak juga sebenarnya sebab kenapa ubat yang kita makan kurang membantu.
.
Selain kemungkinan ubat itu sendiri tidak berkesan, mengandungi bahan merbahaya, bahan terlarang dan sebagainya.. kita yang makan ubat pun mesti ada tertibnya ketika mengambil ubat.
.
Antaranya:
1) -makan ubat ikut waktu
2) -ikut sukatan yang ditetapkan
3) -berpantang makan/minum
4) -simpan ubat di tempat dan suhu yang betul
5) -DAN.... yang paling penting sekali, MINUM AIR PUTIH secukupnya.
.
.
Itu baru 5 perkara dalam senarai. Mungkin banyak lagi boleh masuk tambah.
.
Renyah betul bila terikat dengan ubat kan?
.
Sebenarnya, siapa yang nak sakit..
.
Tapi bila dah sakit, siapa pula yang tak nak kembali sihat kan?
.
Jadi, pelbagai cara dan alternatif kita cuba untuk terus atau kembali sihat. Sebut saja ubat mana yang berkesan, pasti kita sanggup telan.
.
.
AWAS!!
.
Takut-takut nanti lain pula jadinya bila kita main telan je.
.
Tapi...
Sampai bila nak telan ubat? Jemu tekak telan ubat sampai naik BENCI makan ubat.
.
Jadi, ada ke cara yang TAK PERLU TELAN UBAT untuk rawatan??
.
Tak payah telan-telan tapi boleh sihat? Ada ke camtu??
.
.
Jawapanya, YE ADA!
.
Dengan Produk V-KEN, Anda hanya perlu SARUNGKAN sahaja..
.
sarung je? Betul tu.. sarung sahaja!!
.
Produk-produk V-ken membantu merawat anda sihat hanya dari luaran sahaja tanpa memerlukan anda untuk makan atau telan ke dalam badan seperti ubat-ubat yang lain.
.
Jadi anda tidak perlu risau tentang RISIKO menelan ubat yang pahit dan mungkin memudaratkan.
.
Guna Produk V-ken, apa yang anda perlu buat, hanya sarungkan sahaja di bahagian tertentu badan anda, diikuti dengan minum air mineral/masak/putih secukupnya.
.
.
Produk V-ken sangat sesuai untuk:-
πŸ‘‰ibu2 mengandung dan dalam pantang.
πŸ‘‰makcik pakcik yg sakit/lenguh kaki lutut payah nk solat.πŸ‘΅πŸ‘΄
πŸ‘‰ank2 dara/mak dara yg selalu senggugut (period pain)πŸ‘©πŸ‘§
πŸ‘‰abg2 sado yg selalu bersukan & rajin bekerja.πŸ‘¨
πŸ‘‰kanak-kanak yang selalu batuk,selsema.πŸ‘§πŸ‘¦
πŸ‘‰baby perut kembung.πŸ‘Ά
πŸ‘‰dan untuk sesiapa sahaja dengan banyak lagi rawatan seperti:-
✔masalah migrain
✔masalah jantung
✔diabetes
✔jerawat
✔gaot
dan BANYAK LAGI..
.
Ramaiiiii yang mencari produk V-ken ni atas cadangan pihak doktor atau kakitangan kesihatan sendiri.
.
Semestinya sebab keberkesananya dan produk V-ken selmat digunakan sebab ia merawat dari luaran sahaja !!
.
Sekarang ni lagi BEST sebab ada PROMOSI untuk bulan April !!!
.
~Harga DISKAUN sehingga 9% untuk Stokin V-ken.
~Harga DISKAUN untuk semua item Produk V-ken (selagi stok masih ada).
~FREE poslaju seluruh M'sia.
~Nak beli cash (COD) pun boleh kat area Bandar Ainsdale Labu, Tesco/NSK/Mydin Seremban 2 atau Shah Alam sect 16.
~Boleh contact saya utk senarai penuh harga promosi.
***Promosi ini hanya sah dengan belian melalui SAYA sahaja. Agen² lain tidak terlibat.
Harap Maklum. tq!
.
JOM CEPAT...
.
Whatsapp SEKARANG! 
terus klik -->> SINI

www.wasap.my/60173738343/Saya%20nak%20oder%20Vken%20promosi
.
ATAU
.
Call/sms/Telegram: 017-3738343, Syda
email: stokinajaib@gmail.com
Blog: www.stokinajaib.blogspot.com
Like: www.facebook.com/stokinajaib
Follow IG: syda_rahman

#promosivken #promosicutisekolah #yearendsale #yes #newyearsale #promosiraya #trustedseller #vkenmurah #vkenori #vkenseremban #vkenshahalam #vkensingapore #vkensingapura #vkenbrunei #stokinvken #stokinajaib #serkupkepalavken #capvken #wrisletvken #vmultiple #sarunglututvken #kneepadvken #kneeguardvken #reborncream #vspine #awetmuda #gaot #diabetes #sakitkaki #sakitsaraf #stroke #sakitlutut #stokinpantang #stokinurat #venavarikos #bazarpaknil #ctdk

Rabu, 23 Disember 2015

Majlis Sambutan Ulangtahun ke-8 MXB Int Holdings

Majlis sambutan makan malam yang penuh gilang gemilang telah diadakan pada 19/12/2015, bertempat di Dewan Merdeka, PWTC. Majlis tersebut telah dihadiri lebih dari 1,200 agen dan stokis vken dari seluruh Malaysia dan Indonesia serta jemputan kehormat VIP.

Turut diumumkan pada malam tersebut bahawa MXB Holdings telah di pilih sebagai syarikat MLM contoh oleh KPDNKK. Syarikat yang telah mencecah usia 8 tahun bertapak di Malaysia ini, sudah tidak dapat disangkal lagi ketelusan dan keberkesanan produknya dalam membantu ramai orang untuk sihat di masa yang sama menjana pendapatan.

Selain itu, sebagai penghargaan dan galakan, pelbagai anugerah telah disampaikan kepada para stokis dan pengedar produk Vken pada malam tersebut. Alhamdulillah, kami antara penerima anugerah Top Performer 2015. 

Jadi jangan berlengah lagi, jom sertai kami dan menjadi sebahagian keluarga besar MXB Holdings dengan menjana pendapatan yang mampu membebaskan anda dari masalah cengkaman ekonomi.

Produk Vken bukan produk bulan dan bintang. Tetapi ia memang telah terbukti membantu ramai orang kembali sihat dengan hanya, SARUNG, SARUNG, SARUNG !! Tanpa telan mahupun cucuk-cucuk ubat. In syaa Allah..

Klik sini untuk info keahlian.
Klik sini untuk info produk.
Klik sini untuk membuat tempahan.

Anda Buat, Anda Dapat !!
Vken, See You At The Top !!!


Saya dan suami

Trofi  Anugerah 'Best Performer 2015' dan sijil penghargaan kami.

bersama sifu terhebat, kak Yong.

Bersama upline, abg Rosli dan eMobile Kajang, kak Sha.



barisan top-top leader yang juga jutawan MXB

Cenderahati untuk penerima anugerah. Juga stokin Vken Limited Edition yang didatangkan dalam box dan tulisan ™ pada stokin berwarna merah (biasanya berwarna biru).


Isnin, 14 Disember 2015

Manfaat dan khasiat Reborn Cream



REBORN CREAM, krim serbaguna.

Assalam & selamat sejahtera..

Ramai yg PM saya bertanyakan khasiat & perbezaan Reborn Cream dibandingkan lambakan krim-krim kecantikan lain di pasaran.

Dibandingkan harga dgn kandunganya yg sebotol 70ml, Reborn Cream memang lebih ekonomi dengan khasiatnya yg pelbagai. Pendek kata, ia mmg AMAT MENGUNTUNGKAN !! :)

Khasiat Reborn Cream mmg banyak, baik dari segi kecantikan mahupun kesihatan.

Antaranya ialah:
πŸ‘ MENSTABILKAN hormon dalam tubuh
(ketidakstabilan hormon boleh mengakibatkan masalah tua sebelum usia, selera makan tak menentu cenderung obesiti, kulit bermasalah spt jerawat/jeragat, datang bulan yg tidak menentu, masalah sukar hamil,nafsu syahwat menurun bagi pasangan yg sudah berkahwin, serta byk lg)
#www.stokinajaib.blogspot.com#

πŸ‘ MEMPERCEPAT pembaharuan sel-sel tubuh (elok utk penyembuhan luka spt luka diabetes yg lambat sembuh)

πŸ‘ MELEGAKAN ketegangan otot dan urat saraf tanpa 'rasa panas' mahupun bau 'minyak panas' yg kuat (Reborn Cream yg diadun dgn Minyak Pati Mawar berbau harum & menenangkan seperti aromaterapi kpd pengguna)
#www.stokinajaib.blogspot.com#

πŸ‘MEMBEKALKAN nutrien kpd kelenjar-kelenjar utama.

πŸ‘MENGUATKAN sistem pertahanan tubuh utk menentang sebarang jangkitan penyakit serta mempercepatkn proses pemulihan.

πŸ‘MENGURANGKAN rasa tidak selesa sewaktu haid dan menopaus.
#www.stokinajaib.blogspot.com#

πŸ‘MENGURANGKAN risiko kanser dan radikal bebas serta masalah bongkok atau osteoperosis.

πŸ‘MENGHANGATKAN hubungan kelamin suami isteri.

πŸ‘πŸ‘ Dan yg paling disukai ramai terutama wanita ialah..
AWET MUDA  dan membantu MELANGSINGKAN BADAN ;)
kerana dgn hanya sapuan (tanpa perlu cucuk-cucuk atau telan-telan), Reborn Cream dpt membantu mengekalkan ketegangan kulit,memudarkan garis-garis halus,menyegarkan & memperbaiki kerosakan akibat proses penuaan, mengurangkan lemak dlm badan dan menegangkan otot, serta melega dan mengurangkan masalah mata sembab dan bengkak serta banyak lagi..
#www.stokinajaib.blogspot.com#

Cara guna Reborn Cream hanya perlu disapu dan ratakan di 6 bahgian tubuh (rujuk gambar) dan kemudian disapu pada bahagian yg bermasalah.
cth: luka diabetes di kaki, lemak berlebihan atau perut menggeleber di bahgian perut, sakit bahu/kejang kaki dan lain-lain.

*Reborn Cream mudah menyerap ke dalam kulit dan TIDAK memerlukan masa yg lama utk disapu & diratakan.
*Ia jg tidak menghalang air sewaktu berwuduk dan ia suci utk dibawa solat.
*kandungan Reborn Cream ialah dari tumbuh-tumbuhan semulajadi dan disahkan HALAL dan SUCI.
#www.stokinajaib.blogspot.com#

HARGA ASAL / PASARAN ialah rm424 sebotol (tidak termasuk caj pos).😱

😍😍😍😍😍😍😍
ISTIMEWA JUALAN AKHIR TAHUN 2015 (YES) !!!
-HARGA diskaun terlajak murah
-FREE poslaju seluruh M'sia
-FREE keahlian utk belian 2 botol ke atas pada harga WOW !!😱
-stok TERHAD !
-sah hingga 31/12/2015 shj.

utk oder, hubungi:
Call/sms/Whatsapp: 017-3738343, Syda.
Email: stokinajaib@gmail.com
Info: www.stokinajaib.blogspot.com

Contact saya SEKARANG!!
017-3738343, Syda.. 017-3738343,Syda..
:-) tq..

Isnin, 13 Oktober 2014

Hubungi Agen Vken Behampiran Anda

Salam semua pelanggan yang dihargai..

Ramai yang menghubungi saya untuk mendapatkan contact no agen Vken yang berdekatan dengan tempat tinggal masing-masing..

Oleh itu, saya dah pun sediakan senarai agen Vken (yang berada dalam kumpulan saya sahaja) mengikut negeri di seluruh Malaysia.

Anda boleh KLIK SINI untuk mendapatkan contact detail mereka ye..

InsyaAllah, kami akan memberikan khidmat nasihat dan info terkini berkenaan produk-produk Vken.

Jika anda berminat untuk turut serta menjana pendapatan melalui penjualan produk Vken, jangan berlengah lagi..
boleh call/sms/whatsapp saya di 017-3738343-Syda, email saya di stokinajaib@gmail.com atau contact mana-mana agen yang berdekatan dengan anda dalam senarai tersebut..

InsyaAllah, sihat tanpa makan ubat dengan Vken ;)

Rabu, 4 Disember 2013

Kenali masalah Vena Varikos (urat bersimpul)

Promosi Terkini KLIK SINI

Urat simpul atau vena varikos berlaku apabila vena (salur darah yg membawa balik darah kurang beroksigen dari bahagian badan yang lain ke jantung dan paru-paru) menjadi tebal dan membesar. Disebabkan pembesaran tersebut,ia kelihatan membiru atau ungu serta berpintal dan akan terkeluar sedikit dari bahagian kulit seakan menggelembung.

Salur darah vena mempunyai pintu injap kecil untuk mengelak darah daripada mengalir secara terbalik.Otot kaki akan mengepam vena untuk menghantar darah ke jantung,melawan kesan graviti.Apabila vena menjadi varikos,pintu injap tidak lagi berfungsi dengan betul dan injap tidak bekerja.Ini menyebabkan darah bergerak pada arah yg songsang dan vena membesar lebih daripada biasa.

Demikian Pakar Bedah Am dan Vaskular, Dr.Tan Kong Hean menerangkan tentang masalah urat timbul atau nama perubatannya, vena verikos.

Kajian menunjukkan sebanyak 70 peratus wanita mengandung mengalami masalah ini. Ini kerana, kehamilan meningkatkan aliran darah dalam tubuh, tapi sebaliknya mengurangkan aliran darah ke bahagian pelvis. Perubahan pusingan darah ini untuk membantu perkembangan janin, namun pada satu aspek ia melebarkan vena di kaki. “Varicose vein pada wanita mengandung memang akan menjadi lebih teruk pada penghujung kehamilan," ujar Kapten Hamid Ahmad pula, pakar fisioterapi dari Hospital Angkatan Tentera Terendak, Melaka ketika ditemu bual pada sesi bengkel kesihatan untuk para fisioterapi di Hotel Mahkota, Melaka, baru-baru ini.

Namun begitu, menurutnya lagi, bagi yang tidak mengandung pula, iaitu mereka yang perlu berdiri atau duduk untuk satu jangka masa panjang ketika kerja seperti guru dan pekerja kilang, penyakit ini boleh menyebabkan rasa ngilu dan tidak selesa. Dan jika dibiarkan ia boleh menjadi serius.
Selain mengandung, faktor lain yang menyumbang kepada masalah ini ialah pekerjaan, umur dan berat badan. Lebih gemuk seseorang maka mudahlah vena verikos terhasil.

Pada peringkat awal, pesakit mungkin akan mengalami simptom seperti cepat penat, rasa berat dan sengal otot. Di peringkat akhir pula hingga boleh menyebabkan luka atau ulser pada urat tersebut.

 
 

Anda lebih berkemungkinan mengalami urat simpul di kaki anda, tetapi ia juga boleh berlaku di bahagian-bahagian tubuh yang lain. Buasir ialah sejenis urat simpul yang berlaku di bahagian dubur dan merupakan perkara biasa dalam kehamilan.

Kira-kira empat peratus wanita hamil mengalami urat simpul pada bahagian dalam dan di sekeliling faraj mereka. Masalah ini biasanya pulih sendiri selepas mereka bersalin.
Perubatan moden menawarkan pelbagai kaedah rawatan untuk penyakit ini dan biasanya ia membabitkan pembedahan bergantung kepada tahap keseriusan penyakit. Tetapi tentu ramai daripada kita meletakkan pilihan tersebut sebagai yang terakhir jika ada ikhtiar yang lebih baik.
Memang diakui wanita lebih berisiko untuk mendapat penyakit ini, bagaimanapun ia boleh dielak dengan pemakaian stokin V-ken, penjagaan berat badan dan senaman yang berkala.

Kesan-kesannya
Selain daripada kelihatan sangat tidak menarik, urat simpul boleh mengakibatkan simptom-simptom lain yang tidak menyenangkan, termasuk:
  • kegatalan dan rasa tidak selesa pada kulit di mana urat simpul berlaku;
  • bengkak tapak kaki dan buku lali
  • kejang otot pada waktu malam;
  • lenguh kaki dan kaki terasa berat.

Ada beberapa perkara yang anda boleh cuba utk mengelak atau mengurangkannya:
  • Amalkan penggunaan stokin kesihatan ajaib V-ken ketika tidur atau sekurang-kurangnya 8 jam sehari.
  • Baring atau tidur mengiring ke kiri untuk mengurangkan tekanan ke atas vena kava inferior anda. Letakkan bantal di bawah kaki dan satu lagi di belakang anda.
  • Jangan duduk atau berdiri untuk jangka masa yang lama. Berjalan-jalanlah sekurang-kurangnya sekali setiap setengah jam. Anda juga boleh membuat beberapa senaman ringkas seperti berjalan untuk melancarkan peredaran darah.
  • Jika anda perlu duduk di meja sepanjang hari di tempat kerja, jangan silangkan kaki. Tinggikanlah kaki anda bila-bila boleh. Gunakan bangku kecil atau kotak.
  • Pertambahan berat yang terlalu banyak dan terlalu cepat boleh membuatkan anda mudah mengalami urat simpul. Cuba amalkan diet yang sihat dan seimbang.

Adakah masalah ini serius?

 

 

 

 

 

Biasanya urat simpul tidak menyebabkan masalah serius. Tetapi jika ia berlaku di kawasan perineum iaitu kawasan di antara faraj dan dubur wanita hamil, doktor anda perlu mengawasinya dengan serius semasa anda bersalin.

Beliau akan memastikan semasa anda
meneran, perineum anda tidak terkoyak kerana ini boleh menyebabkan pendarahan yang teruk.

Jika anda mengalami urat simpul selama beberapa tahun, bagus jika anda tahu mengenai masalah-masalah yang boleh berlaku di masa hadapan:
  • Kulit di permukaan urat simpul itu boleh menjadi terlalu nipis dan mungkin berdarah dengan banyak jika anda terlanggar sesuatu atau luka. Pendarahan boleh jadi sukar dihentikan dan anda mungkin perlu mendapat rawatan lanjut.
  • Kulit di permukaan urat simpul mungkin akan kekurangan oksigen dan nutrien kerana darah segar tidak sampai ke situ. Ini mungkin menyebabkan bahan buangan terkumpul mengakibatkan ekzema, kulit menjadi keras atau ulcer terjadi.

Jika anda rasa anda sedang mengalami masalah-masalah ini, jumpalah doktor anda dengan segera.
Atau anda boleh cuba untuk merawat dan mengelakan masalah urat timbul ini bermula sekarang!

Hanya sarungkan stokin kesihatan ajaib V-ken minima 8 jam sehari di ikuti rutin minum air mineral atau air masak sekurang-kurangnya 2-3 liter sehari.
InsyaAllah.. kita berusaha, Allah yang tentukan kerana Allah tidak suka orang yang berputus asa.
KLIK SINI untuk menempah atau hubungi saya di- Call/SMS/Watsap: 017-3738343, Syda.
Email: stokinajaib@gmail.com
FB: stokinajaib

Promosi Istimewa KLIK SINI

Terima Kasih!